Summer Student Guide

Kesäharjoittelijan opas 2020

CERN-Kesäharjoittelijainfo 2010:n kalvot löytyvät täältä.

1. Asuminen

CERNin kesäharjoittelijat hankkivat asunnon itse yleisiltä asuntomarkkinoilta. CERNin lähiympäristössä Ranskassa ja Sveitsissä on paljon sekä kalustamattomia että kalustettuja asuntoja, joista löytyy tietoa esim. CERNin Housing Officen julkaisemilta listoilta, CERNin päärakennuksen ilmoitustaululta sekä CERN Marketin kautta. Geneven yliopiston asuntosivuilta ja Geneven turisti-infon sivuilta löydät tietoa lähes kaikista kaupungissa sijaitsevista opiskelija-asunnoista ja hosteleista.

Asuntojen vuokrat Ranskassa ja Sveitsissä:  studion (yksiö) vuokra Ranskassa alkaen 600 €/kk, rajan toisella puolella Sveitsissä alkaen 950 CHF/kk riippuen sijainnista ja siitä, onko asunto kalustettu vai ei. Usein joutuu maksamaan vielä kahden kuukauden vuokratakuun ensimmäisen kuun vuokran yhteydessä (summa palautetaan lopputarkastuksen jälkeen). Varsinaisten vuokrakustannusten lisäksi joutuu maksamaan erikseen vielä vedestä, sähköstä ja lämmityksestä elleivät ne sisälly vuokraan.

Asunnot ovat yleensä kylmempiä kuin Suomessa eivätkä välttämättä yhtä korkeatasoisia. Erityisesti Ranskassa voi joutua tinkimään asumisen tasosta.

Kaikkein edullisin asumismuoto on “kimppakämppä”. Kannattaa jo hyvissä ajoin ennen CERNiin tuloa muodostaa ryhmiä ja alkaa tutustua asuntomarkkinoihin.

Ennenkuin se oma/yhteinen asunto löytyy, on CERNin alueella sijaitsevista hosteleista mahdollista varata huoneita. Hostelhuoneiden hinnat vaihtelevat 14 – 64 CHF/yö. Ranskan puolella St. Genis’ssä on vaatimattomampi hostel, jonka huonehinnat ovat 18.50 -33.00 EUR/yö. Huonevaraukset voi tehdä joko numeroon +41 22 767 4481 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen cern.hostel@cern.ch. Hostelvaraukset kannattaa tehdä heti, kun tietää CERNiin tulopäivän, sillä kesäkuukausina hostelista on vaikeampi saada vapaita huoneita.

Suomi-toimiston sihteeri, puh. +41 22 767 9855, auttaa tarvittaessa asunnon etsimistä koskevissa kysymyksissä ja ranskankielisissä yhteydenotoissa.

2. Liikkuminen

CERN-Meyrin sijaitsee Sveitsin puolella lähellä Ranskan rajaa. Pienempi CERN-Prevessin sijaitsee Ranskan puolella. CERN-Meyrinistä Geneven keskustaan on matkaa n. 6 km ja Geneven lentokentälle n. 3 km.

Ranskan puolelta CERNiin julkiset liikenneyhteydet ovat valitettavasti rajoitetut. Bussilla Ranskan puolelta CERNiin pääsee vain Thoiry – Sergy – St.Genis Pouilly ja Ferney-Voltairen suunnasta. Y-linjan bussi kulkee n. 2 kertaa tunnissa ja iltaisin sekä pyhäpäivinä harvemmin. Sveitsin puolella voi ostaa 20, 30 tai 50 CHF ladattavia kortteja CERNin kioskista ja kuukausilippuja TPG:n toimistosta.

Koska julkinen liikenne ei ulotu kuin rajoitetulle alueelle, hyvä kulkuneuvo täällä on polkupyörä, sillä välimatkat eivät ole pitkiä. Kypärä on hyvä olla mukana. CERNiltä on mahdollista saada pyörä lainaksi kesän ajaksi, mikäli saapuu CERNiin heti alkukesästä ja toimii ripeästi. Pyörän varauksen voi tehdä vasta paikan päällä CERNissä, kun rekisteröinti on tehty ja ID numero saatu.

Jos vain mahdollista, niin kannattaa tulla ehdottomasti omalla autolla. Kesästä saa paljon enemmän irti, kun pääsee helpommin tutustumaan ympäristöön.

Ohjeet miten pääset lentokentältä tai  keskustasta CERNiin, löytyvät seuraavista linkeistä:

http://home.web.cern.ch/directions

http://visit.cern/get-to-cern

3. Paperit yms.

Asunnon hankkimisen ohella on CERNiin rekisteröityminen yksi ensimmäisistä tehtävistä. Tämä siksi, että saisit esim. käyttäjätunnuksen tietokoneisiin, luvan työskennellä CERNissä ja ID-numeron. Rekisteröinti tehdään ensimmäisenä työpäivänäsi CERNin Suomi-toimistossa.

Mitään työ- tai oleskelulupia ei tarvitse hakea Suomesta, vaan CERN järjestää työntekijöilleen kaikki luvat. Apunasi täällä on Users’ Office, oman divisioonan sihteerit ja työtoverisi sekä tietenkin Suomi-toimisto, 32-1B-20, puh. +41 22 767 3027.

4.Vakuutus

Helsingin yliopisto on vakuuttanut CERNiin lähtevät, Suomen sosiaaliturvaan kuuluvat harjoittelijat. Tämä vakuutus kattaa työssä tai työmatkalla tapahtuneet tapaturmat.

5. Matkat

Kaikki matkavaraukset hoidetaan CERNin Suomi-toimiston kautta. Valituille hakijoille lähetämme tarkempaa tietoa kirjeitse.

Jos haluat käyttää jotakin muuta matkustusmuotoa, hyvitetään Sinulle matkakorvausta halvimman lentolipun mukaisesti.

6. Aukioloajat

CERNin virallinen työaika on klo 8.30 – 17.30. Suomi-toimisto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 16.00, keskiviikkoisin suljettu. Lounasajat ovat klo 12.00 – 14.00 välillä. Kahvitunnit CERNissä pidetään n. klo 9.00 ja 16.00, silloin on aika toivotonta saada ketään CERNiläistä kiinni toimistostaan.

Pankki; CERNissä sijaitseva pankki, UBS, on avoinna maanantaista perjantaihin 8.30 – 16.30. Ranskassa pankit ovat maanantaisin kiinni. Posti; CERNissä sijaitseva posti on avoinna arkisin klo 9.00 – 16.00. Ranskassa posti on avoinna myös lauantaiaamuisin klo 12.00 asti.

CERNin kahvila/ravintola; Meyrinin puolella on kaksi ja Prevessinin puolella yksi kahvila/ravintola. Meyrinin puolen ravintola nro 1 on arkisin avoinna klo 6.30 – 00.00, viikonloppuisin klo 7.00 – 22.00. Lämmin ruoka tarjoillaan arkisin klo 11.30 – 14.15 ja 18.00 – 22.00 ja viikonloppuisin klo 11.30 – 14:00 ja 18.00 – 20.00.

Users’ Office on avoinna arkisin klo 8.30 – 12.30 ja 14.00 – 16.00. Keskiviikko aamupäivisin suljettu.

Puhelinkeskus on avoinna arkisin klo 8.00 – 18.00. Keskuksen kautta tilataan kaikki kaukopuhelut. Soitettaessa keskuksen kautta tulee jokaisella olla oma ID numero, minkä mukaan yksityispuheluista laskutettaan soittajaa henkilökohtaisesti. Keskuksen numero on 111. Hätänumero on 112. Paikallispuhelut voi soittaa suoraan, Geneven alueella valitaan ensin nro 0 + haluamasi numero. Ranskan puolen 04-alkuisiin numeroihin voi soittaa suoraan valitsemalla 10 + haluamasi numero. CERNin sisäisissä puheluissa käytetään viittä viimeistä numeroa, esim. Suomi-toimisto 022 767 3027 = 73027.

7. Muuta

CERNissä sisäisen postin osoitteina käytetään nimen lisäksi divisioonaa, esim. Karppinen/EP. Toimistojen osoitteet lyhennetään seuraavasti: rakennus-kerros-huone, esim. Suomi-toimisto on 32-1B-20 (B on siiven merkintä). CERNin kartta on tarpeellinen, koska rakennukset eivät sijaitse missään määrätyssä järjestyksessä.

CERNistä löytyy monia palveluja, kuten matkatoimsto, lehtikioski, pankki, posti, valokuva-automaatti, kauppa ja hostel. Täällä on myös erilaisia kerhoja, kuten auto-, pyöräily-, musiikki-, kuvataide- ja vuorikiipeilykerho.

Samassa rakennuksessa kuin CERNin päävastaanotto (rak.33) on Microcosm-näyttely, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Microcosm on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 17.30 ja lauantaisin klo 9.00-17.00. Sinne on vapaa pääsy.

CERNin viralliset kielet ovat englanti ja ranska. Pääkieli on molemmilla puolilla ranska. Ranskan alkeet on hyvä hallita, se helpottaa huomattavasti käytännön asioiden hoitamista, mutta englannillakin pärjää.

Hintataso on Sveitsin puolella huomattavasti kalliimpi kuin Suomessa. Ranskan puolella ovat monet elintarvikkeet edullisimpia. Ranskan ja Sveitsin supermarketit ovat kuin Suomessa, paitsi alkoholia myydään useimmissa marketeissa (ei Migros-kaupoissa).

Paljon jää vielä tulijan ratkaistavaksi ja löydettäväksi, mutta toivottavasti tästä on edes hieman apua!

Tervetuloa CERNiin!

8. Linkkejä

Yleishyödyllisiä linkkejä

Asumiseen liittyviä linkkejä

Muutamia lyhenteitä

CERNin omat Summer Student -sivut