Suomen suurinta tiedetapahtumaa vietetään taas syksyllä! Tutkijat avaavat ovensa perjantaina 29.9.2023 kaikille uteliaille.

Fysiikan tutkimuslaitos on tällä kertaa mukana Observatoriolla klo 17-20.

HIP (Helsinki Institute of Physics) on fysiikan tutkimuslaitos, jonka jäseninä ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto. Suomen säteilyturvakeskus (STUK) on toiminut määräaikaisena HIPin jäsenenä vuodesta 2018 lähtien. HIPin tutkimustoiminta kattaa laajan valikoiman aiheita teoreettisessa fysiikassa ja kokeellisessa alkeishiukkasfysiikassa. HIPin tehtävänä on suorittaa ja edistää perus- ja soveltavaa fysiikan tutkimusta sekä fysiikan tutkimusta ja teknologian kehittämistä kansainvälisissä kiihdyttimilaboratorioissa. HIP vastaa Suomen yhteistyöstä CERNin kanssa. Lisäksi HIP koordinoi Suomen osallistumista FAIR-laboratorioon (Facility for Antiproton and Ion Research), joka on tällä hetkellä rakenteilla Darmstadtissa, Saksassa.

Helsingin tapahtuman lisäksi HIPin jäsenyliopistot Jyväskylässä ja Tampereella ovat mukana tutkijoiden yössä: tutkijoiden yön ohjelma.

Katso tästä tunnelmia vuoden 2023 tapahtumasta, kesto 2,5 minuuttia.

HIP Observatoriolla 17-20

Mitä hiukkauskiihdyttimet ovat?
Lineaarikiihdytin kestomagneettien avulla: kokeile itse miten “hiukkanen” kiihtyy.

Säteilyn mittaaminen
Miten säteilyä voidaan havaita?

 • Sumukammio
  Näe omin silmin säteilyä: sumukammio on ionisoivaa säteilyä havaitseva ilmaisin, jossa hiukkasten liike näkyy sumussa jälkinä. Tule itse katsomaan jälkiä ja kuulemaan tutkijalta mistä ne jäljet oikein kertovat.
 • Kaasutäytteiset ilmaisimet
  GEM-ilmaisin: tule katsomaan minkänäköisiä ilmaisimia HIPin Ilmaisinlaboratoriossa on tehty.
  Juomatölkistä säteilynilmaisin: tule katsomaan miten tavallisesta juomatölkistä tehty ilmaisin toimii ihan käytännössä.
 • Tuikeilmaisimet
  Kun ionisoiva hiukkanen kulkee tuikeilmaisinmateriaalin läpi, se vuorovaikuttaa materiaalin kanssa ja saa sen emittoimaan valoa, jota voidaan sitten havaita valomonistinputkella ja laskurielektroniikalla.
 • Puolijohdeilmaisimet
  Ilmaisinlaboratoriossa tutkitaan, kehitetään ja rakennetaan puolijohdeilmaisimia muun muassa Cernin CMS-kokeeseen. Tule katsomaan miltä ne näyttävät.

Mitä kokeellisen hiukkasfysiikan taustalla on?
Tule kuulemaan mitä teoreettinen fyysikko oikein tekee ja kysymään mikä on mm. standardimalli.

Hiukkasvisailu
Kun olet tutustunut hiukkasfysiikan maailmaan, pääset vastailemaan muutamaan kysymykseen pienen visailun merkeissä.

UUSIA VIDEOITA KESÄLTÄ 2023

Lyhyitä videoita CERN:stä