päivitetty 4.12.2023

1. Asuminen

HIPin kesäharjoittelijat järjestävät majoituksensa itse. CERN Housing Service tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja käytännön neuvoja.

Voit varata huoneen joko CERN hotel tai Schuman residence sivustoilta. Hotellihuoneiden hinnat CERNin hotellissa ovat 14-64 CHF/yö. Schuman’in residenssissä, (perustason hostelli Saint Genis Pouillyssa, Ranskassa), huonehinnat ovat 19,90-32,50 €/yö. Helpoin tapa tehdä huonevaraus on käyttää hotel and hostel booking lomaketta (CERN status: “USER”, Reason for visit: “Experiment / Project Collaboration”, CERN guarantor: “Taina Onnela”, “taina.onnela@cern.ch”). Huonevarauksen voi tehdä myös soittamalla numeroon +41 22 767 4481 tai ottamalla yhteyttä osoitteeseen housing.service@cern.ch. Suosittelemme varaamaan huoneen heti, kun tiedät saapumispäiväsi CERNiin, sillä huoneet varataan nopeasti kesäkuukausien ajaksi. Suomi-toimisto avustaa asumiseen liittyvissä kysymyksissä ja tarjoaa käännösapua ranskaksi.

Jos haluat yrittää vuokrata kalustetun huoneen tai asunnon Ranskasta CERNin läheltä, voit etsiä sitä CERN Marketplace sivustolta (kirjaudu sisään CERN-tilin tai minkä tahansa sosiaalisen median tilin välityksellä). Suosituin asuinalue on St. Genis Pouilly Ranskassa, vain 2 km päässä CERN-Meyrinistä.

Mikäli huoneen vuokraus Genevessä kiinnostaa, tutustu CAGI housing platform-sivustoon ja heidän housing types-osioonsa, josta löytyy mm. luettelo opiskelija-asuntoloista directory of student residences. Joissain tapauksissa on mahdollista solmia myös alivuokrasopimus, kts sublease contract.

Asuntojen vuokrahinnat Ranskassa ja Sveitsissä: huone yhteisessä asunnossa Ranskassa alkaen 600 €/kk, Sveitsissä 700-1200 CHF/kk. Joudut myös maksamaan erikseen vedestä, sähköstä ja lämmityksestä, elleivät nämä kulut sisälly vuokraan.

Vuokrasopimukseen tulee liittää lakisääteinen “Constat d’état des lieux” eli asunnon kuntotarkastus, joka tehdään ja allekirjoitetaan sekä vuokrasopimuksen alussa että lopussa ja josta vuokralaisen pitää myös vaatia oma kopio. Avainten luovutus ja palautus tulee aina tehdä vuokranantajan tai edunvalvojan läsnäollessa ja vahvistaa kirjallisesti. Kotivakuutus on pakollinen Ranskassa, Sveitsissä sitä suositellaan.

Vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokratakuu. Ranskassa se vastaa enintään 2 kuukauden vuokraa, Sveitsissä enintään 3 kuukauden vuokraa. Yleisin käytäntö on 1 kuukauden vuokratakuu, joka lankeaa maksettavaksi ensimmäisen vuokran yhteydessä. Vuokratakuu palautetaan 1-2 kuukauden kuluessa asunnon luovutuksesta, mikäli aineellisia vahinkoja ei ole.

HUOMIO! Huijaukset ovat yleisiä varsinkin Genevessä! Hanki aina mahdollisimman paljon tietoja majoituksesta sitä vuokraavalta henkilöltä tai taholta. Tarkista asunnon sijainti. Maksa aina pankkisiirrolla ja vain paikallisiin pankkeihin! On parasta, jos et tee rahansiirtoja ennen kuin olet päässyt vierailemaan asunnossa ja laatinut asianmukaisen vuokrasopimuksen.

2. Liikkuminen

Lentokentältä CERNiin pääsee julkisilla ja taksilla.

CERN-Meyrin sijaitsee Sveitsissä lähellä Ranskan rajaa, noin 6 km päässä Geneven keskustasta ja 3 km päässä Geneven lentokentältä. Pienempi CERN-Prevessin sijaitsee Ranskassa, 4 km päässä CERN-Meyrinistä.

St Genis Pouilly’sta (2 km CERN-Meyrin’stä) on hyvät bussiyhteydet CERNiin. Bussi 68 liikennöi St.Genis Pouilly -> CERN väliä arkisin 3-7 kertaa/h, kertalippu maksaa 2 €. Thoiry’sta (7 km CERN-Meyrin’stä) ja Sergy’stä (5 km CERNistä) bussit liikennöivät harvemmin. Bus 68 liikennöi Thoiry – Sergy -> CERN väliä arkisin vain 1-3 kertaa/h, kertalippu maksaa 4.10 €. Lisätietoja tpg.ch-sivustolta.

Hyvä kulkuneuvo täällä on polkupyörä, sillä välimatkat eivät ole pitkiä. CERNiltä on mahdollista lainata pyörä kesän ajaksi. Pyörävuokra on 1 CHF/päivä. Vuokraamosta saa lainaksi kypärän, turvaliivin ja lukon. Muista käyttää heijastimia pimeällä pyöräillessä!

CERNin kampuksella toimistojen osoitteet on lyhennetty seuraavasti: rakennus/kerros-huone, esim. Suomi-toimisto on “32/1-B20” (B tarkoittaa rakennuksen siipeä). Ota käyttöösi CERN map suunnistusta helpottamaan.

3. Rekisteröinti ja luvat

Suomi-toimisto aloittaa rekisteröintiprosessin 1-2 kuukautta ennen saapumistasi CERNiin, jonka jälkeen voit aktivoida tietokonelupasi. Rekisteröinti saatetaan loppuun ensimmäisten työpäivien aikana USERS-toimistossa ja saat CERNin kulkulupakortin. HUOM! Passisi tai ID-korttisi tulee olla voimassa vielä 3 kk matkan päättymisen jälkeen.

4. Vakuutus

Helsingin yliopistolla on matkavakuutus CERNiin lähteville, Suomen sosiaaliturvaan kuuluville harjoittelijoille. Tämä vakuutus kattaa työssä tai työmatkalla tapahtuneet tapaturmat.

5. Matkajärjestelyt

Kaikki lentovaraukset hoidetaan CERNin Suomi-toimiston kautta. Valituille hakijoille lähetämme tarkempaa tietoa kirjeitse.

Jos haluat käyttää jotakin muuta matkustusmuotoa, hyvitetään sinulle matkakorvaus halvimman lentolipun mukaisesti.

6. Aukioloajat

CERNin virallinen työpäivä alkaa 8:30 ja loppuu 17:30. Lounasta nautitaan 12:00 – 14:00 välillä. Kahvitunnit pidetään n. 9:00 ja 16:00.

CERNin ravintolat, ravintola 1 ja ravintola 2 sijaitsevat Meyrin’in pääkampuksella, ja ravintola 3 Prevessin’in kampuksella. Ravintola 1 on auki joka päivä 6:00-22:00. Lisätietoa sivustolta CERN restaurants, cafeterias and vending machines.

Users Office on avoinna arkisin 8:30-12:30 ja 14:00-16:00. Suljettu keskiviikko aamupäivisin. Kioski / Postitoimisto on auki arkisin 7:30-16:00.

7. Muuta

Yleinen hätänumero 112 toimii Sveitsissä ja Ranskassa. CERNin sisäinen hätänumero on +41 22 767 4444.

Postiosoitteesi CERNissä on oma nimesi + CERN / EP, CH-1211 Geneva 23, Switzerland.

CERNin viralliset kielet ovat englanti ja ranska. CERNissä pärjäät pelkällä englanninkielellä. Pääkieli alueella, CERNin ulkopuolella, on kuitenkin ranska ja sen alkeet on hyvä hallita.

Elintarvikkeiden hintataso on Sveitsissä korkeampi kuin Suomessa. Ranskan puolella hinnat ovat Suomen luokkaa. Tarjonta pääosin samankaltainen sillä erotuksella, että Ranskan ja Sveitsin ruokakaupoissa ja marketeissa myydään myös väkeviä alkoholijuomia. Poikkeuksena tästä Migros-kauppaketju.

Upouusi tiedekeskus Science gateway avattiin lokakuussa 2023. CERNistä löytyy edellämainittujen ravintoloiden, kahviloiden ja kioski/postitoimiston lisäksi myös pankki ja matkatoimisto. Sekä kerhoja, kuten Frisbee-, kiipeily-, and lautapeli kerhot.

Toivomme että tämä opas auttaa sinut alkuun. Lisätietoa ja apua saat Suomi-toimistosta 32/1-B20, Users office-toimistosta, oman kokeesi sihteeristöstä, ohjaajiltasi ja työtovereiltasi. Tervetuloa CERNiin!

8. Linkkejä

Asumiseen liittyviä linkkejä

 Yleishyödyllisiä linkkejä

 Muutamia lyhenteitä

 CERN Summer student ohjelma ja työmahdollisuudet