Dark matter avoids detection – Finnish scientists join a new serch project

As a joint European effort, the COSINUS experiment will be constructed 1400 meters deep below the Gran Sasso massif to trace the hidden side of the universe, dark matter. Finnish scientist will take part in the theoretical analysis of the measurements.

Press release

Italian Gran Sasso-vuoren alle 1400 metrin syvyyteen on päätetty rakentaa yhteiseurooppalainen COSINUS-koelaitteisto jäljittämään maailmankaikkeuden kätkettyä puolta, pimeää ainetta. Suomalaiset tutkijat osallistuvat kokeiden tulosten teoreettiseen analyysiin.

Tiedote

Visit site cosinus.it for more information.

The top photo: The detector, consisting of a sodium iodide crystal, is cooled close to the absolute zero temperature (-273 °C). Credit: COSINUS/Karoline Schäffner.

Posted in Highlights.