HIP NEWS, 20 September 2021  

HIP NEWS, 20 September 2021  

 

Nordic HET seminar

Tuesday 21 September 2021 at 15:15

Alexander Soloviev (Stony Brook U.)

“Hydrodynamics near the chiral critical point”

 

Cosmology seminar

Wednesday 22 September 2021 at 14:15

Scott Melville (Cambridge U., DAMTP)

“Positivity Bounds for Cosmology”

 

Astrophysics seminar

Friday 24 September 2021 at 10:15

Aku Venhola (University of Oulu)

“Low mass galaxies and their evolution in dense galactic environments – the Fornax cluster as a case study”

 

TUTKIJOIDEN YÖ 2021 – Researcher´s Night

Perjantai 24.9.2021

Lisätietoja https://www.hip.fi/events-news/tutkijoiden-yo-2021/

 

DOCTORAL DEFENCE

Lauri Niemi will defend the doctoral dissertation entitled “Non-Perturbative Approach to the Electroweak Phase Transition in Extended Higgs Sectors” in the Faculty of Science, University of Helsinki, on 28 September 2021 at 15:00. Professor Mikhail Shaposhnikov, EPFL Lausanne, will serve as the opponent, and Professor Kari Rummukainen as the custos.

Live stream https://helsinki.zoom.us/j/62726901274

 

(In Finnish) Seminaari: Matkalla asiantuntijaksi — työelämätaitojen kehittyminen yliopisto-opinnoissa

Millaisin tavoin työelämätaitoja opitaan yliopiston kursseilla? Mitä taitoja olisi syytä hankkia, jotta opiskelijan on turvallista ja innostavaa astua työelämään? Miten rakenteilla olevat opetussuunnitelmat (2023-26) ottavat tulevaisuuden työelämätaidot huomioon?

 

Aika: Torstaina 23.9.2021 klo 14.15 – 16

Järjestäjä: Opettajien akatemian työelämärelevanssi-työryhmä.

 

Tilaisuus on pääosin suomeksi. Yksi puheenvuoro on englanniksi, mutta muu tilaisuus mm. paneelikeskusteluineen on suomeksi.

 

Tilaisuus ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Lyytin kautta ilmoittautuminen.

Flamma https://flamma.helsinki.fi/s/eybiy

 

(In Finnish) Tiedejatutkimus.fi-portaalin Tutkijan tiedot -työkalu nyt testattavissa 30.9.2021 saakka

Lähitulevaisuudessa tutkija voi halutessaan luoda itselleen Tiedejatutkimus.fi:hin julkisen profiilin, johon voi liittää tietoja ORCID-palvelusta ja omasta kotiorganisaatiosta ja Tiedejatutkimus.fi:stä.

 

Tiedejatutkimus.fi-palvelun Tutkijan tiedot -työkalun testiversio on avoinna 30.9.2021 saakka. Testiversioon kirjaudutaan ORCID-tunnuksella ja tiedot tallennetaan testitietokantaan, joka poistetaan testivaiheen jälkeen. Testaa työkalua, ja anna siitä palautetta.

Lisätietoja flammasta https://flamma.helsinki.fi/s/hKlTJ

 

LEARN WITH HULIB #LEARNWITHHULIB

Do you teach academic writing and want to give your students tips how to find sources? What everybody should know about Helka? Are you interested in Zotero? Check what courses the Helsinki University Library offers in the autumn term! https://bit.ly/a2021hulib

 

FUNDING OPPORTUNITIES

The Jane and Aatos Erkko Foundation

The Jane and Aatos Erkko Foundation accepts grant applications every day of the year. There are no separate application times.

https://jaes.fi/en/applying-for-donation-2/

 

Finnish Academy of Science and Letters: Mathematics Fund

There are no fixed dates for applying to the Mathematics Fund. Applications should be sent to the chairman of the trustees, Olli Martio (olli.martio [at] helsinki.fi).

https://www.acadsci.fi/en/scholarships-and-prizes/scholarships/mathematics-fund.html

 

(In Finnish) Marjatta ja Eino Kollin Säätiö

Säätiön tehtävänä on tukea tieteellistä sekä soveltavaa tutkimusta ja kehitystyötä myöntämällä apurahoja hankkeiden toteuttajille. Säätiö tarjoaa mahdollisuuksia yksittäisille tutkijoille ja kehittäjille sekä tutkimus-/ kehittäjäryhmille. Haasteena on ruokkia nimenomaan sellaista kehitystä, jolla olisi elinympäristömme kannalta positiivista vaikutusta pitkällä tähtäimellä. Apurahojen hakuaika on jatkuva.

https://www.kollinsaatio.com/

 

(På svenska) Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV)

Stipendier till stöd för vetenskapen

Akademien utdelar stipendier för verksamhet vars syfte sammanfaller med Akademiens. Stipendier kan beviljas enskild sökande med avlagd akademisk slutexamen. Stipendier kan sökas kontinuerligt under året och beslut görs kvartalsvis.

https://www.stvif.fi/forskarstipendier/

EDUFI Fellowship

The EDUFI Fellowship is intended, particularly, for providing initial funding to carry out research for a doctoral thesis in Finland.

Applicant: a Finnish university department

Who: a doctoral student or a young researcher from outside Finland

Purpose: initial funding for completing a doctoral research project in Finland, completion of a double degree or a study visit on exceptionally compelling reasons

Application deadline: rolling deadline. You should apply for the grant five months before the start of the fellowship.

Duration of fellowship: 3–12 months, visits 3–6 months

https://www.oph.fi/en/development/edufi-fellowship

(In Finnish)  Olvi-säätiö

OLVI-säätiö myöntää apurahoja useisiin eri tarkoituksiin mm. luonnonvarojen käytön ja elintarviketalouden kehittäminen, mihin sisältyy keskeisenä osana kala- ja maatalouden kehittäminen. Tieteen apurahoja myönnetään ensisijaisesti väitöskirjatyöhön.

Syyshaku: 1.7.-30.9.

https://www.olvisaatio.fi/apurahat/kohteet/

 

Magnus Ehrnrooth Foundation

Post doc scholarships

Persons who recently have obtained their PhD may apply for a postdoctoral scholarship. The purpose of a postdoctoral scholarship is to enable the grantee to further develop as a researcher. Applicants for a postdoctoral scholarship may also apply for support for research related costs and travel. A separate application for these purposes must be made.

Graduate student scholarships

The graduate student stipend can be awarded for a period of one year or a half year, preferably for the period 1.7. – 31.12. to a student who has been accepted by the university as a doctoral student. The stipend can be awarded conditionally to a student about to graduate.

https://www.magnusehrnroothinsaatio.fi/en/grants/

(In Finnish)  Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto

Suomalainen Tiedeakatemia julistaa haettavaksi Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahastosta apurahoja matemaattis-luonnontieteellisille tutkimusaloille. Rahasto tukee erityisesti matematiikan, fysiikan, meteorologian, geofysiikan ja astronomian aloilla tehtävää tutkimusta.

Haku avoinna 9.8.–20.9.2021.

https://www.acadsci.fi/apurahat-ja-palkinnot/haettavat-apurahat/vaisalan-rahasto.html

(In Finnish) Tieteellisten seurojen julkaisutoiminta ja kansainvälinen toiminta

TSV välittää tieteellisille seuroille opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavan valtionavustuksen julkaisutoimintaan ja kansainväliseen toimintaan.

Hakuaika on vuosittain syyskuussa eli 1.-30.9.2021.

Lisätietoja https://www.tsv.fi/fi/avustukset/julkaisutoiminta-ja-kansainvalinen-toiminta

The Federation of Finnish Learned Societies (TSV)

The Federation of Finnish Learned Societies (TSV) distributes subsidies granted by the Ministry of Education and Culture to scientific societies for their publishing and international activities. Subsidies may also be granted to general scientific societies and science policy associations to cover the costs of high-quality publishing activities.

The annual application period is 1–30 September.

https://www.tsv.fi/en/grants/publishing-and-international-activities-scientific-societies

Finnish Academy of Science and Letters / Researchers Short Mobility program (RSM)

Finnish Academy of Science and Letters is participating in a seed funding program to initiate and strengthen bilateral cooperation in science, innovation and higher education in fields of excellence in Finland and France.

 

In order to initiate or strengthen cooperation in science, innovation and higher education on all research topics of mutual interest, this program will allow researchers from France and from Finland (both ways) to visit their counterparts for a short period (from a few days up to 2 weeks). Doctoral students and young researchers are strongly invited to apply!

 

Deadline is 31 October 2021

https://www.acadsci.fi/en/news/883-maupertuis-program-call-for-proposals-open.html

 

(In Finnish) Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoitushaku 2021

Ålandsbanken on Itämeriprojektin kautta rahoittanut Itämeren tilaa edistäviä hankkeita jo vuodesta 2014. Rahoitusta jaetaan viidessä eri kategoriassa, ja tukea hankkeilleen voivat hakea niin yksityishenkilöt, yritykset, säätiöt kuin konkreettisiin tuloksiin tähtäävät tutkimushankkeet. Hakijan ei tarvitse olla vakiintunut toimija alalla. Tärkeintä on, että toimijalla on vaikuttaviin tuloksiin tähtäävä idea Itämeren tilan parantamiseksi.

Rahoitushaku on auki syyskuun loppuun (30.9.2021).

https://itameriprojekti.fi/hae-rahoitusta-itameriprojektilta/

 

Erkki Paasikivi Foundation

The foundation promotes education and research in water technology, housing solutions and business economics.

Application period for the grants is  2.8.2021 – 22.10.2021.

https://erkkipaasikivensaatio.fi/en/

 

(In Finnish) Riitta ja Jorma J. Takasen Säätiö SR

Riitta ja Jorma J. Takasen säätiön tarkoituksena on elinkeinoelämän ja erityisesti teknologiateollisuuden osaamisen, kehittämisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn tukeminen sekä edistäminen keskisessä ja pohjoisessa Suomessa. Säätiö tukee apurahoillaan erityisesti soveltavaa tutkimustoimintaa sekä kansainvälistymistäyllä mainitulla alueella.

Hakuaika: 1.9. – 31.10.

https://www.rjtsaatio.fi/apurahat/

 

PoDoCo Fall 2021 Application Round

PoDoCo is a matchmaking program supporting long term competitiveness and strategic renewal of companies and employment of young doctors in the private sector.

Application Round 15.9.-31.10.2021.

More details on https://www.podoco.fi/

 

(På svenska) Ansök om PoDoCo-poolens stipendier 15.9–31.10

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) deltar i programmet Post Docs in Companies (PoDoCo) som förenar företag med forskare på doktorsnivå. Unga doktorer ges tillfälle att bidra med sin forskning till företag, och samtidigt få insikter i företagsvärlden och möjlighet att bli anställda.

Ansök om PoDoCo-poolens stipendier är öppet 15.9–31.10

https://www.podoco.fi/news/ansok-om-podoco-poolens-stipendier-15-9-31-10-2/

 

 

Nokia Foundation Scholarship and Jorma Ollila grant application calls

We promote and support Finnish scientific development and education in the fields of information technology, telecommunications and related scientific disciplines.

Nokia Foundation has calls open for applications for Nokia Scholarships, Jorma Ollila grants, and Nokia Visiting Professor grants.

 

The Nokia Scholarship is intended to encourage efficient, fast-progressing doctoral studies and research. Scholarship can be granted for doctoral studies in a Finnish university or to a Finnish applicant for doctoral studies abroad.

Application time: 2.8. – 23.9.2021

http://nokiafoundation.com/grants/nokia-scholarship/

 

The Jorma Ollila special fund was created to support recently graduated doctors to further develop their research careers in the field of Information and Communications Technology (ICT) or in supporting scientific disciplines. These personal grants are awarded for the purpose of gaining international experience and research excellence for a period of 0,5-3 years.

Application time: 2.8. – 23.9.2021

http://nokiafoundation.com/grants/jorma-ollila-grant/

 

Nokia Visiting Professor

Grants for Nokia Visiting Professors are given to distinguished foreign professors to work in Finland, or to deserving Finnish professors working at respected foreign universities in the field of Information and Communications Technology (ICT). The minimum period for the visit is two months. Visitors coming to Finland must typically participate in research work, give lectures and collaborate with Finnish companies.

 

Nokia Foundation Board will make decisions quarterly.

Applications Sent By: Board Decision available:
November 14, 2021 December 23, 2021

http://nokiafoundation.com/grants/nokia-visiting-professor/

 

 

Posted in Weekly Newsflash.