HIP NEWS, 26 June 2023

 

HIP NEWS, 26 June 2023

 

 

 

HIP SEMINAR

Thursday 29 June 2023 at 10:15 in A315 and using Zoom

Christophe Royon (University of Kansas)

“Measuring intact protons at the LHC: From the odderon discovery to the search for axion-like particles”

Abstract: https://www.hip.fi/seminars/

 

 

 

(In Finnish) Tervetuloa viettämään kansainvälistä Asteroidipäivää Observatoriolle!

Aika ja paikka: Perjantai 30.6.2023 klo 14-18, Kopernikuksentie 1, Helsinki (Observatorio)

YK:n kansainvälistä Asteroidipäivää vietetään vuonna 1908 tapahtuneen Tunguskan asteroiditörmäyksen vuosipäivänä. Tänä vuonna teemana on ajankohtainen DART-asteroidimissio. Sillä testattiin, miten asteroidien nopeutta ja suuntaa voidaan muuttaa törmäytyksen voimalla ja siten mahdollisesti tulevaisuudessa suojella Maata.

 

Observatorion näyttelyihin ja tapahtumaan on vapaa pääsy klo 14-18.     #asteroidday

Tutustu ohjelmaan https://www.helsinki.fi/fi/helsingin-yliopistomuseo/tapahtumat/asteroidipaiva-observatoriolla-3062023

 

 

FUNDING OPPORTUNITIES

The Jane and Aatos Erkko Foundation

The Jane and Aatos Erkko Foundation accepts grant applications every day of the year. There are no separate application times.

https://jaes.fi/en/applying-for-donation-2/

 

Finnish Academy of Science and Letters: Mathematics Fund

There are no fixed dates for applying to the Mathematics Fund. There are no fixed dates for applying to the Mathematics Fund. Applications should be sent to the chairman of the trustees, Matti Lassas (matti.lassas [at] helsinki.fi ).

https://www.acadsci.fi/en/scholarships-and-prizes/scholarships/mathematics-fund.html

 

(In Finnish) Marjatta ja Eino Kollin Säätiö

Säätiön tehtävänä on tukea tieteellistä sekä soveltavaa tutkimusta ja kehitystyötä myöntämällä apurahoja hankkeiden toteuttajille. Säätiö tarjoaa mahdollisuuksia yksittäisille tutkijoille ja kehittäjille sekä tutkimus-/ kehittäjäryhmille. Haasteena on ruokkia nimenomaan sellaista kehitystä, jolla olisi elinympäristömme kannalta positiivista vaikutusta pitkällä tähtäimellä. Apurahojen hakuaika on jatkuva.

https://www.kollinsaatio.com/

 

(På svenska) Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland (STV)

Stipendier till stöd för vetenskapen

Akademien utdelar stipendier för verksamhet vars syfte sammanfaller med Akademiens. Stipendier kan beviljas enskild sökande med avlagd akademisk slutexamen. Stipendier kan sökas kontinuerligt under året och beslut görs kvartalsvis.

https://www.stvif.fi/forskarstipendier/

 

EDUFI Fellowship

The EDUFI Fellowship is intended, particularly, for providing initial funding to carry out research for a doctoral thesis in Finland.

Applicant: a Finnish university department

Who: a doctoral student or a young researcher from outside Finland

Purpose: initial funding for completing a doctoral research project in Finland, completion of a double degree or a study visit on exceptionally compelling reasons

Application deadline: rolling deadline. You should apply for the grant five months before the start of the fellowship.

Duration of fellowship: 3–12 months, visits 3–6 months

https://www.oph.fi/en/development/edufi-fellowship

 

The Finnish Cultural Foundation

In the October round of applications, it is possible to apply for a regular working and/or expenditure grant or a special purpose grant, such as Art for Everyone, Additional Million-euro Funding to Science, Science Education, DNA in Time and Space and Eminentia grants. The Application Guidelines for Grants apply to all of these. Special purpose grants also have their own detailed additional guidelines.

Application period: 10.10.–31.10.2023 until 4 pm

https://skr.fi/en/grants/october-round-applications

 

Fulbright-Technology Industries of Finland Grants (Postdoc)

The Fulbright–Technology Industries of Finland Grant Program awards grants to postdoctoral researchers in the field of technology to carry out a research project in the U.S. The research should support the development of different fields of technology (electronics and electrical technology, machinery and metal technology, metallurgical industry, information technology, planning and consulting).

The program is also suitable for master or doctoral-level studies (please note a different application deadline and see more information on the program page).

The application round for the academic year 2024-25 is open. Apply by October 3!

https://www.fulbright.fi/grants-research-postdoc-and-scholar/fulbright-technology-industries-finland-grants-postdoc

 

Seeking Solutions for Global Challenges Award

This award is designed to enable Finnish professionals and postdoctoral researchers to conduct research or professional projects in any discipline on topics of current and global importance at any appropriate U.S. institution or organization.

The application round is open. Apply by October 3!

https://www.fulbright.fi/grants-research-postdoc-and-scholar/seeking-solutions-global-challenges-award

 

Instrumentarium Science Foundation’s Call for grants 2024

The Foundation’s primary role is to support medical, technical and scientific equipment and methods related research and economic research in these fields. The Foundation can also support other high-level basic research in medical, scientific and technological areas that promotes the Foundation’s purposes.

  1. Instrufoundation Fellow Grants

The Fellow grant á 150 000 Euros is intended for an independent researcher who has recently (approx. in the last two years) returned to Finland from abroad either to establish his or her own research group or to strengthen the researcher’s existing research group. The Fellow grant is intended to be used for research work in Finland during one year.

  1. Post-doc grants
  2. Grants for doctoral theses
  3. Silmu Grants

The online application service will be opened on the 1st August 2023. The name of the grant recipients, the subject of the grant and the amount awarded will be published on the Foundation homepage in early 2024.

https://www.instrufoundation.fi/grants-2023

 

Alfred Kordelin Foundation

The Foundation awards grants for finalizing Ph.D. theses, and for research visits related to Ph.D. thesis work in various fields of science. A grant awarded for finalizing a Ph.D. thesis should lead to the thesis being submitted for pre-examination by the end of the grant period. Science grants are only awarded to private individuals.

Application period: 1.–15. August 2023

Decision: November 2023

https://kordelin.fi/en/yearly-grants-science

 

Orion Research Foundation grants for 2024

Grants are designated to support academic research for Finnish medicine, veterinary medicine, pharmacy, and natural sciences related to those, such as chemistry and physics according Orion Research Foundation’s rules

The grant application period is between 1 August and 10 September 2023.

More details on https://www.orion.fi/en/science/orion-research-foundation/grants-for-2024/

 

Nessling Foundation’s general call

In the general grant call, we are looking for innovative projects and active researchers that enable or support sustainability transformations with respect for natural systems. We provide funding for projects that contribute to the Nessling Foundation’s mission to seek systemic solutions for an ecologically sustainable future.

Nessling Foundation’s general call is open 14 August–8 September 2023.

https://www.nessling.fi/grants-2/open-calls/?lang=en

 

The Pool’s Autumn Call

The Finnish Foundations’ Post Doc Pool’s Autumn Application Round will be open from 15 Aug until 15 Sep 2023.

https://postdocpooli.fi/?lang=en

 

 

 

 

 

 

Posted in Weekly Newsflash.